Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Zorgverzekering vergelijken: gemiddelde besparing €93

Bij het vergelijken van je zorgverzekering 2018 had je keus uit 55 basiszorgverzekeringen. Deze zorgverzekeringen werden aangeboden door in totaal 23 zorgverzekeraars, die met verschillende merken op de markt zijn. Prettig toch, al die keuzemogelijkheden? Niet echt. Het is voor jou als verzekerde lastig om ze te vergelijken. Dit terwijl er vaak een goedkoper alternatief is voor je zorgverzekering, met een vergelijkbare dekking.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzochten de verschillen tussen alle basispolissen in 2018.

Hoeveel zorgverzekeraars zijn er?
In Nederland zijn er 23 zorgverzekeraars. Dit zijn niet allemaal zelfstandige verzekeraars, sommige vallen onder een overkoepelende organisatie. Achmea is wat dat betreft de grootste, met 5 zorgverzekeraars onder haar paraplu. De verzekeraars hebben op hun beurt weer meerdere basisverzekeringen voor jou in de schappen.

Organisatie            Aantal zorgverzekeraars          Aantal basisverzekeringen
Achmea                             5                                                        18
ASR                                     1                                                         2
DSW/StadHolland            2                                                         2
ONVZ                                  1                                                        1
Eno                                     1                                                         3
iptiQ                                   1                                                         1
CZ                                       4                                                         7
Menzis                               2                                                         5
Zorg en Zekerheid           1                                                         3
VGZ                                     5                                                       13

Vergelijken zorgverzekering lastig
De ACM constateert verschillende obstakels bij het vergelijken van de zorgverzekering. De tijd en moeite die het kost bijvoorbeeld. Lastig vindbare of verwarrende informatie maakt het ook niet makkelijker. Daarnaast bestaat de onterechte angst dat na een overstap andere vergoedingen gelden. De inhoud van de basiszorgverzekering wordt door de overheid bepaalt en staat vast. Wel kunnen verzekeraars extra’s aan de verzekering koppelen, zoals korting bij de sportschool.

Gemiddeld kan het €93 voordeliger
Maar liefst 9,8 miljoen konden gemiddeld €93 besparen met een overstap naar een nagenoeg vergelijkbare maar goedkopere zorgverzekering, zo becijferde de ACM. Nog een probleem trouwens bij het vergelijken. Veel basiszorgverzekeringen worden verschillend gepresenteerd maar zijn dat vaak niet of nauwelijks.

Transparantie niet in belang verzekeraars
De overheid roept verzekeraars op om transparanter te zijn over de basiszorgverzekeringen die ze aanbieden. Geheel vrijwillig open kaart spelen is echter niet in het belang van de verzekeraars. Met verschillende merken en verschillende verzekeringspolissen is doelgroep- en prijsdifferentiatie makkelijker. Zo kan jij een folder ontvangen voor een duurdere verzekering dan je buurman, terwijl je van dezelfde zorg gebruikt kunt maken.

Eind van het jaar heb je weer keus uit de zorgverzekering 2019. Duidelijk is in ieder geval dat vergelijken loont. Toch maar even de tijd voor nemen?

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Adviescentrum EverCare Eindhoven maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie