Cyberverzekering

Tegenwoordig zijn de meeste bedrijven afhankelijk van technologie voor hun dagelijkse activiteiten en transacties. Helaas brengt deze afhankelijkheid ook risico's met zich mee: cyberdreigingen en -aanvallen worden steeds vaker voorkomend en beter georganiseerd. Dit kan leiden tot aanzienlijke financiële verliezen, reputatieschade en andere ongemakken. Daarom is het belangrijk om je bedrijf voldoende te beschermen tegen deze gevaren.
Cyberverzekering dekt schade door hacker

Wat is een cyberverzekering en waarom heb je het nodig?

Hoe werkt een cyberrisicoverzekering?

Een cyberverzekering is een type zakelijke verzekering dat helpt bij het beschermen van bedrijven tegen de financiële gevolgen van cyberaanvallen en -dreigingen. Net als bij elke andere zakelijke verzekering betaal je premie om jezelf te beschermen tegen een mogelijke toekomstige schadeclaim.

Als bedrijfseigenaar neem je zelf de beslissingen over het soort dekking dat je wenst. Op basis van jouw specifieke behoeften en risico’s kan je de verschillende soorten dekking selecteren volgens jouw budget en zakelijke activiteiten.

Welke soorten dekking zijn opgenomen in een cyberrisicoverzekering?

Er bestaan verschillende soorten dekkingen maar we sommen er enkele op:

  • Netwerkbeveiliging: tegen inbreuken op jouw bedrijfsnetwerk.
  • Datalekken: bij de ongewenste openbaarmaking van vertrouwelijke informatie van klanten, werknemers of zakenpartners.
  • Bedrijfsschade: voor de financiële gevolgen van onderbrekingen van jouw bedrijfsactiviteiten als gevolg van een cyberaanval.
  • Aansprakelijkheid van derden: wanneer een cyberaanval een klant of zakenpartner schaadt en daarvoor gedaagd wordt.
  • Fraude en sociale manipulatie: bij bijvoorbeeld phishing.

Wat zijn de voordelen van het afsluiten van een cyber risk zekering?

Er zijn tal van goede redenen om een cyber risk zekering af te sluiten, hieronder sommen we ze op:

  • Financiële veiligheid: met een dergelijke verzekering krijg je dekking voor eventuele financiële verliezen in geval van een cyberaanval.
  • Risicomanagement: met een cyberverzekering ben je beter voorbereid op een mogelijke cyberaanval dan bedrijven die geen verzekering hebben.
  • Bespaar tijd en geld: de verzekeraar neemt de leiding in het vinden van de juiste oplossingen om het probleem op te lossen.
  • Bescherming van waardevolle gegevens: het is beter om veilig te zijn dan verdrietig te zijn als het gaat om het beschermen van cruciale zakelijke gegevens die gevoelig, vertrouwelijk of privé zijn.
  • Beschermt tegen reputatieschade: dekking van een cyberbeveiligingsverzekering kan ook hulp bieden bij het herstel van de reputatieschade na een cyberaanval.

Hoe kunnen bedrijven maatregelen nemen om zich adequaat te beschermen tegen cyberrisico’s?

Een bedrijf dat zich adequaat wil beschermen tegen cyberrisico’s moet zich houden aan een aantal best practices en beveiligingsmethoden. Het beschermen van jouw IT infrastructuur en het beveiligen van je gegevensopslag zijn daar onderdeel van.

Een andere belangrijke maatregel is het opleiden van medewerkers in de omgang met gevoelige informatie alsook de herkenning van verdachte e-mails.

Verder is een sterk wachtwoordbeleid en regmatig wijzigen van wachtwoorden ten sterkste aanbevolen.

Cyberdreigingen zijn een realiteit voor elk bedrijf

Cyberdreigingen zijn een realiteit waarmee tegenwoordig elk bedrijf geconfronteerd wordt. Een Cyber Risk Insurance is een belangrijk middel voor bedrijven om zich te beschermen tegen de negatieve gevolgen van een cyberaanval of -dreiging.

Naast het bieden van dekking voor financiële gevolgen, beschermt het ook tegen reputatieschade en eventueel verlies van vertrouwelijke informatie en eigendommen. In combinatie met goede beveiligingsmethoden van jouw bedrijf geef je jezelf de maximaal mogelijke bescherming tegen cyberrisico’s voor jouw bedrijf.

Voor meer informatie en advies op maat neem je contact op met EverCare. Onze experts staan klaar om te helpen bij het kiezen van de juiste cyberverzekering dat bij jouw bedrijfsbehoeften past.