Pensioensparen: waarom, hoe en wat?

Het onderwerp ‘pensioen’ klinkt voor veel mensen als iets van ver in de toekomst, terwijl het belangrijker is dan ooit om op tijd te beginnen met sparen. Misschien denk je dat het voor jouw situatie niet nodig is, maar het is belangrijk om te onthouden dat jouw pensioen geen vanzelfsprekendheid is. Daarom is het van cruciaal belang om nu te beginnen met pensioensparen.
geld in spaarpot voor pensioensparen

Wat is pensioensparen en waarom?

Pensioensparen betekent dat je opzij zet voor je toekomstige financiële toewijding wanneer je met pensioen gaat. Het pensioensysteem in Nederland is een stelsel van drie pijlers: de overheid, de werkgever en de individuele spaarder.

Iedereen krijgt een staatspensioen (AOW), maar dit is meestal niet voldoende om van te leven. Daarom is het belangrijk om zelf extra geld opzij te zetten, zodat je in de toekomst voldoende te besteden hebt. Hoe eerder je begint met sparen, hoe hoger het te verwachten rendement kan zijn van jouw beleggingen.

Belastingvoordelen van pensioensparen

Er zitten verschillende belastingvoordelen aan pensioensparen. Over het gestorte bedrag hoef je geen vermogensrendementsheffing te betalen en de belastingteruggave is geheel of gedeeltelijk aftrekbaar van de belasting. Op basis van de huidige belastingregeling kan het effectief rendement aanzienlijk zijn.

Een financieel adviseur kan je meer vertellen over hoe jouw belasting teruggave en inleg in elkaar zit.

Extra spaargeld nodig voor eerder met pensioen gaan

Wil je eerder stoppen met werken, of meer te besteden hebben naast de AOW-uitkering dan moet je daarvoor zelf sparen. Als je eerder wilt stoppen met werken, krijg je immers langer AOW-uitkeringen en pensioeninkomsten blijven korter (voor een deel) in tact waardoor je meer profiteert van het rendement op je opgebouwd vermogen.

Met pensioensparen kun je daarom extra waarde opbouwen, om jezelf de mogelijkheid te geven om eerder te stoppen met werken of meer te besteden na de pensioengerechtigde leeftijd.

Aflossen van de hypotheek

Een andere optie om zorgeloos en met een lager inkomen te genieten van jouw pensioen is het aflossen van (een deel van) de hypotheek. Dit zorgt voor lagere maandlasten, wat betekent dat je met een kleiner pensioen toekomt.

Er is geen eenduidig antwoord op wat de beste optie is: elke situatie is anders. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen door middel van persoonlijk advies.

Inventarisatie maken van behoeften en beschikbare opties

Nu we de verschillende opties en belastingregelingen hebben besproken, is het belangrijk om jouw individuele behoeften en doelen te inventariseren. Hoeveel wil je opzij zetten, wil je eerder stoppen met werken, wil je jouw hypotheek aflossen?

Er zijn dus meerdere variabelen om rekening mee te houden. Na het maken van een persoonlijke inventarisatie, kun je een plan van aanpak maken. Een financieel adviseur kan je hierbij ondersteunen door alle beschikbare opties te bespreken en een passend plan te maken.

Financieel advies van EverCare

Pensioensparen is van cruciaal belang om een zorgeloze en financieel veilige oude dag te hebben. Hoe eerder je begint, hoe hoger het rendement en hoe meer je kunt sparen. Belangrijk is om niet alleen te kijken naar de te verwachte opbrengsten van het pensioensparen, maar ook naar jouw persoonlijke doelen en wensen.

Een financieel adviseur van EverCare kan je helpen bij het opstellen van een persoonlijk plan van aanpak en jouw pensioenambities te realiseren. Begin vandaag nog met pensioensparen, voor een financieel gezonde en zorgeloze toekomst!