AOW – Algemene Ouderdomswet

Pensioen is iets dat we allemaal in ons leven moeten overwegen. Het biedt een zekerheid over onze financiën na onze pensioengerechtigde leeftijd en geeft ons de rust die we nodig hebben om te genieten van onze jaren erna. Nederland biedt diverse pensioenopties
ouderen met aow geven high five

Wat is AOW en hoe werkt het?

De AOW, oftewel Algemene Ouderdomswet, is het initieel basissalaris dat iemand vanaf de pensioengerechtigde leeftijd kan ontvangen. Het bedrag is afhankelijk van het aantal jaren dat iemand in Nederland woont. Hoe meer jaren dat iemand hier woont en hoe hoger het salaris, hoe hoger het AOW-bedrag.

Iedere belastingplichtige kan met DigiD inloggen op de website van Sociale VerzekeringsBank om te zien wat het AOW-bedrag zal zijn. Houd er rekening mee dat de pensioengerechtigde leeftijd de afgelopen jaren geleidelijk stijgt en nu op 67 jaar en 3 maanden ligt.

Pensioen via werkgever of persoonlijk sparen

Naast de AOW is er ook nog pensioen dat je via je werkgever kunt opbouwen. Dit noemen we ook wel het werknemerspensioen. Dit kan worden opgebouwd via pensioenfondsen of verzekeraars.

Ook kun je ervoor kiezen om persoonlijk te sparen via bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering of pensioenrekening. Houd er wel rekening mee dat deze opties vaak afhankelijk zijn van persoonlijke situaties en variëren in bijkomende kosten en opbrengsten.

Aanvullend pensioen

Daarnaast is er ook nog aanvullend pensioen. Dit is een extra vorm van pensioen dat naast de AOW en werknemerspensioen kan worden opgebouwd. Je kunt hiervoor kiezen via pensioenfondsen of verzekeraars. Hierbij kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan de mogelijkheid om maandelijks een bedrag in te leggen om later, na de pensioengerechtigde leeftijd, te kunnen profiteren van een steady extra inkomen.

Advies over jouw AOW-pensioen en andere pensioenopties

In Nederland zijn er diverse opties voor het opbouwen van een pensioen en het is belangrijk om dit zorgvuldig uit te zoeken. De AOW, werknemerspensioen, persoonlijke spaaropties en aanvullend pensioen zijn een aantal van die opties en kunnen voor meer financiële zekerheid zorgen voor en na de pensioengerechtigde leeftijd.

Het is altijd slim om advies in te winnen van een specialist op dit gebied. Neem contact op met EverCare voor advies over jouw AOW-pensioen en andere pensioenopties.