Inventaris- en goederenverzekering

Als ondernemer weet je als geen ander dat er altijd risico's zijn. Bijvoorbeeld een brand, overstroming of diefstal waardoor je goederen en inventaris verloren gaan. Het is belangrijk om jezelf hiervoor te beschermen en daarom is er de inventaris- en goederenverzekering. Maar wat houdt deze verzekering precies in, welke risico's worden gedekt en hoe wordt de premie bepaald?
Inventaris- en goederenverzekering voor voorraad in bedrijfshal

Alles wat je moet weten over inventaris- en goederenverzekeringen

Wat is een inventaris- en goederenverzekering?

De inventaris- en goederenverzekering dekt schade aan goederen en inventaris die veroorzaakt is door een verzekerde gebeurtenis. Onder de inventaris valt alles wat te maken heeft met de inrichting van je bedrijf, zoals meubels, machines en gereedschappen.

Goederen zijn bijvoorbeeld je voorraad of handelswaar. Het doel van deze verzekering is om de financiële gevolgen van schade te beperken.

Welke risico’s worden gedekt?

De inventaris- en goederenverzekering dekt veel verschillende risico’s. Denk aan brand, overstroming, diefstal, vernieling, bluswerkzaamheden en storm- en overlastschade. Het is verstandig om de voorwaarden van je verzekeraar goed door te nemen, zodat je weet welke specifieke risico’s wel of niet gedekt zijn.

Hoe wordt de premie bepaald?

De premie van de inventaris- en goederenverzekering wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. Zo speelt het type organisatie een rol, maar ook de omvang van de inventaris of voorraad. \

Daarnaast zijn er nog andere factoren die de premie kunnen beïnvloeden, zoals de locatie van je bedrijfspand en de bouwaard ervan.

Wat gebeurt er bij onderverzekering of onderwaardering?

Bij onderverzekering of onderwaardering kan het zijn dat je niet het volledige bedrag vergoed krijgt bij schade. Vaak wordt er dan gekeken naar de verhouding tussen de werkelijke waarde en het verzekerd bedrag. Het is daarom belangrijk om regelmatig je inventaris en goederen opnieuw te waarderen en de verzekerde som aan te passen. Zo voorkom je onderverzekering.

Ook is het verstandig om bijvoorbeeld af en toe foto’s te maken van je bedrijfspand en inventaris, zodat je bij schade altijd kunt aantonen wat de werkelijke waarde is.

Een inventaris- en goederenverzekering is een onmisbare verzekering

Een inventaris- en goederenverzekering is een onmisbare verzekering voor iedere ondernemer. Het beschermt je tegen de financiële gevolgen van schade aan je bedrijfsinventaris en -goederen. Let bij het afsluiten van de verzekering goed op de risico’s die wel of niet gedekt zijn en zorg dat je niet onderverzekerd bent.

Voor persoonlijk advies op maat kun je altijd contact opnemen met EverCare.