Pensioengaten: Wat zijn ze en hoe kun je ze dichten?

Heb jij wel eens van pensioengaten gehoord? Een pensioengat is het verschil tussen het verwachte pensioeninkomen en het werkelijke inkomen na pensionering. Dat kan flink tegenvallen, aangezien de meeste mensen na hun pensioen een stuk minder inkomen hebben.
hand met weinig geld door pensioengat

Wat is een pensioengat?

Een pensioengat ontstaat wanneer je na je pensionering minder inkomen hebt dan waar je op had gerekend. Dit kan gebeuren als je pensioeninkomen lager uitvalt dan verwacht of als je minder AOW krijgt dan waar je recht op hebt.

Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld als je tijdelijk werkloos bent geweest of als je een periode geen pensioen hebt opgebouwd. Een pensioengat betekent dat je financieel niet rond kunt komen na je pensioen.

Hoe ontstaat een pensioengat?

Een pensioengat ontstaat meestal doordat je niet genoeg pensioen hebt opgebouwd. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld een tijd niet hebt gewerkt. Ook als je bij verschillende werkgevers werkt, bouw je vaak pensioen op bij verschillende pensioenfondsen. Dit is niet altijd even overzichtelijk.

Daarnaast kan inflatie ervoor zorgen dat je pensioen minder waard wordt dan waar je op had gerekend. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het opbouwen van pensioen.

Waarom is het belangrijk om pensioenwensen te bespreken?

Het is belangrijk om op tijd na te denken over je pensioenwensen en deze te bespreken met je werkgever, pensioenuitvoerder of financieel adviseur. Zo kun je erachter komen of je je doel gaat halen en kun je eventueel maatregelen nemen om eventuele pensioengaten te dichten.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de invulling van je pensioen. Wil je bijvoorbeeld eerder met pensioen of wil je je pensioen gebruiken om leuke dingen te doen? Bespreek dit dan tijdig.

Oplossingen om het pensioengat te dichten

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om een pensioengat te dichten. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om extra pensioen op te bouwen of om je spaargeld te gebruiken. Daarnaast kun je gebruik maken van fiscale regelingen zoals de jaarruimte of de reserveringsruimte.

Het is wel verstandig om hierbij hulp van een financieel adviseur in te schakelen, omdat dit een complex proces kan zijn.

Verwachte pensioeninkomen en het werkelijke inkomen

Een pensioengat is het verschil tussen het verwachte pensioeninkomen en het werkelijke inkomen na pensionering. Dit kan ontstaan doordat je niet genoeg pensioen hebt opgebouwd of doordat inflatie ervoor zorgt dat je pensioen minder waard wordt dan waar je op had gerekend. Het is daarom belangrijk om pensioenwensen tijdig te bespreken en maatregelen te nemen om eventuele pensioengaten te dichten.

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen, zoals extra pensioen opbouwen of gebruik maken van fiscale regelingen. Neem contact op met EverCare voor financieel advies over een pensioengat.