Het belang van een DGA pensioen

Als ondernemer heb je hart voor de zaak en wil je je bedrijf en je werknemers goed verzorgen. Maar hoe zorg je voor jezelf? Een goede pensioenopbouw is essentieel om ook na je werkzame leven financieel stabiel te blijven. Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) zijn er verschillende opties om pensioen op te bouwen. Maar wat zijn de voordelen, risico's en aandachtspunten van elk van deze opties?
oude met in stoel met goed geregeld dga pensioen

Pensioenopbouw binnen de onderneming

Een pensioenregeling opzetten binnen de onderneming heeft als groot voordeel dat je als DGA zelf controle hebt over de pensioenpot en de uitvoering hiervan. Ook kun je ervoor zorgen dat werknemers een aantrekkelijk aanbod hebben, waardoor je als bedrijf aantrekkelijk blijft voor talent.

Echter brengt dit ook risico’s met zich mee. Als DGA moet je zelf de premies betalen voor het pensioen. Dit kan zorgen voor een kostenpost op korte termijn. Tevens ben je er zelf verantwoordelijk voor dat de pensioengelden via een veilige en betrouwbare weg geïnvesteerd worden. Ook kan het lastig zijn om binnen de onderneming alleen te zorgen voor een goede spreiding van de risico’s.

Bij het opzetten van de pensioenregeling is het belangrijk om goede afspraken te maken met de werknemers, een goede uitvoerder te selecteren en heldere afspraken met de accountant te maken over de financiële verwerking van de pensioenregeling.

Pensioenopbouw via een verzekeraar

Een andere optie voor pensioenopbouw is om dit af te nemen bij een verzekeraar. Zij nemen het beheer van de pensioenpot over en zorgen voor een goede spreiding van de risico’s. Je weet precies waar je aan toe bent en welke premies je moet betalen.

Het nadeel is dat je als DGA afhankelijk bent van de verzekeraar. Daarnaast kan het beheer van de pensioenpot veel kosten met zich meebrengen, waardoor je mogelijk minder pensioen opbouwt dan je zou willen.

Bij het kiezen van een verzekeraar is het belangrijk om goed te onderzoeken welke verzekeraar het beste past bij jouw wensen en die van je werknemers. Kies bij voorkeur een verzekeraar met een stabiele financiële positie.

Privé gefinancierde pensioenen

Naast het opzetten van een pensioenregeling binnen de onderneming of afsluiten van een verzekering is het mogelijk om zelf een pensioenpot op te bouwen met behulp van vrij beschikbaar inkomen.

Het nadeel hiervan is dat het veel tijd en geld kan kosten om genoeg pensioen op te bouwen. Daarnaast loop je het risico dat de pensioenpot minder waard wordt door bijvoorbeeld tegenvallende beleggingsresultaten of inflatie.

Bij het opbouwen van een privé-pensioen is het belangrijk om op tijd te beginnen, risico’s te spreiden en goed te onderzoeken wat de beste manier is om rendement te halen uit je geld.

Advies van EverCare

Als je twijfelt welke optie het beste bij jou past, kan EverCare je helpen om de beste keuze te maken. Wij zijn gespecialiseerd in financiële planning en kunnen je helpen met advies over hoe je de financiën voor jezelf, je bedrijf en werknemers het beste kunt regelen.

Wil je meer weten over pensioenopbouw voor DGA’s? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag met de keuze die het beste bij jou en jouw onderneming past.