Kostenkoper berekenen

Wanneer je een huis koopt, zijn er naast de koopprijs nog andere kosten waar je rekening mee moet houden, zoals notariskosten, overdrachtsbelasting, makelaarskosten en advieskosten. Deze kosten staan bekend als koperskosten en kunnen aardig oplopen. Daarom is het belangrijk om de koperskosten goed te begrijpen en te berekenen voordat je een huis koopt.
kan ik dat huis kopen

Wat je moet weten voordat je een huis koopt

De totale kosten koper kunnen variëren afhankelijk van de koopprijs, de diensten die je afneemt en de tarieven die gehanteerd worden. Om de totale kosten koper te berekenen, is het verstandig om een overzicht te maken van alle kopers kosten. Zo kun je de kosten in kaart brengen en besluiten of je bepaalde diensten wilt afnemen of niet. Op onze website bieden we een handige rekenhulp waarmee je eenvoudig de totale kosten koper kunt berekenen.

Start berekeningKan ik dat huis kopen?

Welke kosten vallen onder kosten koper?

Onder kostenkoper vallen alle kosten die gemaakt moeten worden om het eigendom van een huis over te dragen van de verkoper naar de koper. Hierbij kun je denken aan overdrachtsbelasting, notariskosten, makelaarskosten en advieskosten. Het is belangrijk om deze kosten goed te begrijpen, omdat ze kunnen variëren afhankelijk van de koopprijs en de diensten die je afneemt.

Overdrachtsbelasting

Een belangrijk onderdeel van de koperskosten is de overdrachtsbelasting. Dit is een belasting die je moet betalen bij de overdracht van een huis. In Nederland bedraagt de overdrachtsbelasting momenteel 2% van de koopprijs van het huis. Hierbij geldt een vrijstelling voor starters. Het is belangrijk om de kosten van de overdrachtsbelasting in rekening te brengen bij het berekenen van de totale kosten koper.

Notariskosten

Een ander belangrijk onderdeel van de koperskosten zijn de notariskosten. Deze kosten worden gemaakt voor het opstellen van de leveringsakte en het inschrijven van de eigendomsoverdracht bij het Kadaster. De notariskosten zijn afhankelijk van de hoogte van de koopprijs en verschillen per notaris. Het is daarom verstandig om dit vooraf goed uit te zoeken.

Makelaarskosten

Als je een huis koopt met behulp van een makelaar, dan betaal je ook makelaarskosten. Deze kosten worden doorgaans berekend als een percentage van de koopprijs en kunnen sterk variëren. Het is daarom verstandig om verschillende makelaars te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Advieskosten

Ten slotte zijn er advieskosten waar je rekening mee moet houden. Dit zijn de kosten van een hypotheekadviseur, taxateur of bouwkundige keuring. Afhankelijk van je situatie kan het verstandig zijn om deze diensten af te nemen, maar het is wel belangrijk om deze kosten goed in kaart te brengen.

EverCare geeft je een passend advies

Kortom, het berekenen van de totale kosten koper is een belangrijk onderdeel van het kopen van een huis. Door de koperskosten goed te begrijpen en in kaart te brengen, kun je beter beslissen welke diensten je wilt afnemen en welke kosten je kunt vermijden. Bij EverCare helpen we je graag om inzicht te krijgen in de totale kosten koper en geven we je graag een passend advies voor het kopen van jouw droomhuis.